Mounjaro is een merknaam voor Tirzepatide, een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes en gewichtsbeheersing. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en verbetert de insulineproductie in het lichaam. Daarnaast helpt Mounjaro bij gewichtsverlies, wat het populair maakt bij mensen met obesitas of overgewicht.

Tirzepatide

Het actieve ingrediënt in Mounjaro is Tirzepatide, een incretinemimeticum. Het werkt door de werking van incretinehormonen na te bootsen, die de insulineafgifte na maaltijden verhogen en zo de bloedsuikerspiegel reguleren. Tirzepatide vermindert ook de eetlust, wat bijdraagt aan gewichtsverlies.

Hoe werkt Mounjaro voor gewichtsverlies?

Mounjaro helpt bij gewichtsverlies door de eetlust te verminderen. Het beïnvloedt twee hormonen: GIP en GLP-1. GIP helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren na het eten, terwijl GLP-1 de verzadiging verhoogt en de eetlust vermindert. Klinische studies tonen aan dat gebruikers van Mounjaro gemiddeld 12,4% van hun lichaamsgewicht verliezen.

Mounjaro stimuleert de insulineproductie en vermindert de eetlust, wat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies bevordert. De werkzame stof is Tirzepatide, ondersteund door natriumchloride en water voor injectie.

Mounjaro op recept 

Mounjaro is een receptplichtig medicijn en wordt alleen op recept van een arts verstrekt. Het medicijn is effectief in combinatie met een leefstijlplan. De prijs wordt bepaald door de apotheker en kan variëren.

Geschiktheid 

Mounjaro is geschikt voor volwassenen met type 2 diabetes en voor gewichtsbeheersing bij obesitas of overgewicht. Het wordt voorgeschreven aan volwassenen met een BMI van 30 of hoger, of een BMI van 27-30 met bijkomende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hypertensie, of slaapapneu.

Veiligheid en Bijwerkingen van Mounjaro 

Mounjaro is goedgekeurd door de FDA en het Zorginstituut Nederland. Bijwerkingen kunnen misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en hoofdpijn zijn, die meestal binnen enkele weken verdwijnen. Overleg altijd met uw arts voordat u Mounjaro gaat gebruiken.

Vergelijking met Andere Medicijnen

Mounjaro wordt vergeleken met medicijnen zoals Saxenda en Ozempic. Saxenda bevat Liraglutide en wordt dagelijks geïnjecteerd, terwijl Mounjaro wekelijks wordt toegediend. Ozempic, dat Semaglutide bevat, is alleen goedgekeurd voor diabetes type 2, niet voor gewichtsverlies.

Vergoeding en Gebruik

Mounjaro kan worden vergoed voor mensen met ernstig overgewicht die deelnemen aan een leefstijlinterventieprogramma en een BMI van 35 of hoger hebben. Het medicijn wordt subcutaan geïnjecteerd, meestal in de dij, buik of bovenarm. Overleg met uw zorgverlener voor advies over de juiste dosering en gebruik.

Om Mounjaro effectief te gebruiken, start met een lage dosis en verhoog deze geleidelijk. Injecteer het medicijn wekelijks op dezelfde dag, bij voorkeur met een eiwitrijke maaltijd. Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen en bespreek bijwerkingen met uw zorgverlener.